ژلیش ناخن یا لاک موقت، آیا این روش کاملا بی خطر است؟
ژلیش ناخن نوعی لاک ناخن است که با استفاده از اشعه ماوراء بنفش (UV) یا LED خشک میشود. این روش به دلیل ماندگاری طولانی مدت و ظاهر براق خود، در سالهای اخیر به محبوبیت زیادی دست یافته است. با این حال، در صورتی که با رعایت اصول انجام نشود ممکن است برای سلامتی مضر باشد.
از روش های مدرن زیبایی، روش جذاب و محبوب ژلیش ناخن است. ژلیش ناخن نوعی لاک است که با مایع ژل مانندی به نام اکریلیک ترکیب شده است و دوام بسیار بالایی نسبت به لاک های معمولی دارد. معمولا ژلیش در سه مرحله انجام می شود. یکی از تفاوت هایی که ژلیش نسبت به لاک معمولی دارد، این است که هرگز در هوای آزاد خشک نمی شود. برای این منظور دو نوع دستگاه UV و LED در سالن های زیبایی به کار برده می شود که هر کدام مدافعان و مخالفان خاص خود را دارند به اعتقاد بعضی از افراد لامپ UV منجر به براقیت ناخن میشود و نسبت به لامپ های LED ارزان هم هستند ولی مدت زمان خشک شدن ناخن ها در دستگاه UV بیشتر از دستگاه LED می باشد. مهم ترین نکته ای که بایستی به هیچ وجه فراموش نشود این است که اشعه UV ممکن است در طولانی مدت باعث ایجاد لکه هایی روی پوست شما شود.
در مطالعات اخیر، مشخص شده که لامپهای فرابنفش که برای خشک کردن ژل لاک ناخن مورد استفاده قرار میگیرند، ممکن است خطراتی برای سلامت افراد داشته باشند.
در مقاله منتشره در Nature communication، محققان دانشگاه سندیگوی کالیفورنیا دریافتند که دستگاههای خشک کننده لاک ناخن که با اشعه ماوراء بنفش کار میکنند، ممکن است به DNA افراد آسیب زده و منجر به جهشهای سرطانزا در سلولهای فرد شوند. اگرچه نتایج، نشاندهنده آن بود که استفاده مکرر از خشککننده لاک ناخن با اشعه ماوراء بنفش، خطراتی را به همراه دارد، اما محققان اعلام کرند تا برای آنکه بتوانند بهطور قطعی دراین باره اظهارنظر کنند، به یک مطالعه طولانیتر نیاز خواهد بود تا بتوانند با قطعیت اعلام کنند که آیا این دستگاهها ریسک خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهند یا خیر.
در طول سالها، محققان به بررسی تاثیر اشعه ماوراء بنفش پرداختند تا ببینند که آیا این اشعه با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است یا خیر. در مطالعهای که در سال ۲۰۲۰ در مجله بالینی و زیبایی پوست منتشر شد، محققان بیمارانی در بازه سنی ۴۰ سال یا کمتر را که سابقه طولانی در استفاده از لاکهای ژلیش را داشتند و به سرطان پوست ملانوم یا غیرملانوما مبتلا بودند را مورد بررسی قرار دادند و نتایج حاکی از آن بود که خطر ایجاد بیماری سرطان بهعلت استفاده از لاک ژل و اشعه ماوراء بنفش برای خشک شدن لاک خیلی پائین است.
متخصصان پوست هم درعین حال اعلام کردهاند که ریسک ابتلا به سرطان پوست از طریق استفاده از ژل ناخن، به تعداد دفعات مراجعه شما به آرایشگاهها بستگی دارد. دکتر ملیسا پیلیانگ، در این رابطه گفته:« اگر هر هفته برای ترمیم لاک ناخن به آرایش مراجعه میکنید و دستهایتان را برای ده دقیقه زیر لامپهای ماوراء بنفش قرار میدهید، باید نگران باشید. اما اگر چند بار در سال به آرایشگاه میروید، نیازی به نگرانی نیست و ریسک خطر خیلی خیلی پائین است.»
در زمان انجام ژلیش ناخن به نکات زیر توجه کنید:
- قطعاً هیچ تکنیک زیبایی مصون از عوارض نیست اما مهمترین چیزی که در این میان وجود دارد این است که انجام این تکنیک ها با مواد مرغوب و توسط اشخاص حرفه ای عوارض جانبی کمتری را متوجه خواهد شد.
- چنانچه از آن دسته بانوانی هستیدکه ناخن های بسیار ضعیف و حساسی دارید پیشنهاد می کنیم از انجام ژلیش ناخن صرف نظر کنید چراکه ژلیش در سه لایه روی ناخن شما قرار می گیرد و امکان دارد مانع رسیدن اکسیژن به سطح پوست شما شده و در نهایت منجر به مشکلات پوستی شود پس پیش از انجام ژلیش ناخن حتما با پزشک متخصص خود مشورتی داشته باشید.
- علاوه بر آن چنانچه به تکنیک ژلیش ناخن علاقه زیادی دارید توصیه می کنیم این کار را در مدت زمان فاصله ای انجام دهید تا هم تنوعی در انتخاب رنگ ایجاد کنید و هم رطوبت رسانی به سطح ناخن تان به درستی صورت پذیرد.
- دقت کنید که از موادی که استاندارد و مجوز قانونی سازمان غذا و دارو را دارند به کار ببرید و به هیچ عنوان از ابزارهای تیز و برنده همچون تیغ یا چاقو برای پاکسازی بکار نبرید.
- ژلیش ناخن را به هیچ عنوان برای کودکانی که مدام در حال جویدن ناخن خود هستند انجام ندهید تا از وارد شدن مواد شیمیایی داخل آن جلوگیری شود.
- انجام ژلیش ناخن به هیچ عنوان درباره خانم های باردار پیشنهاد نمیشود و چنانچه خیلی راغب به انجام این کار هستید حتماً بایستی با پزشک زنان مشورتی داشته باشید چرا که ژلیش ناخن دارای مونومر متیل متاکریلات می باشد که برای خانم های باردار میتواند خطرناک و مضر باشد.
- از مواد جلا دهنده و براق کننده ناخن که دارای ترکیبات سرطان زا مانند فرمالدهید، تولوئن و یا دی بوتیل فتالات هستند هرگز استفاده نکنید.
اداره نظارت بر مواد غذایی ،آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی