بخش های آزمایشگاه
بخش پذیرش نمونه
در این واحد كلیه نمونه های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دریافتی از مراجع ذیصلاح, تحویل گرفته شده و پس از ثبت در سامانه LIMS و كد گذاری جهت بررسی و آزمون به بخشهای مربوطه ارسال می گردد.همچنین وظیفه جمع آوری پاسخ از بخشها و هماهنگی جهت تهیه پاسخ نهایی را بر عهده دارند.
شرح وظایف کارشناس بخش پذیرش نمونه :
1- دریافت نمونه های ارسالی از مراجع ذیصلاح
2- کدگذاری و ثبت در دفتر ثبت نمونه
3- ارسال نمونه به بخش های مربوطه
4- بایگانی نامه های واصله
5- تنظیم آمار اطلاعات مربوط به آزمایشگاه
6- ارسال پاسخ نتایج آزمون ها
7- ورود اطلاعات مربوط به نمونه ها در سیستم
8- پاسخگویی به ارباب رجوع ها و مسئولین فنی
بخش شیمی مواد غذایی
با توجه به اهميت سلامت مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي عرضه شده در سطح جامعه، کلیه نمونههایی که نیازمند بررسی فیزیکوشیمیایی هستند،در این بخش مورد بررسی قرار می گیرند؛بخش شیمی مواد غذایی شامل گروههای کاری زیر مي باشد
فرآورده هاي لبنی, فرآورده هاي گوشتی, فرآورده هاي غلات ، فرآورده هاي بسته بندي و خشكبار، فرآورده هاي قنادي ، فرآورده هاي نوشيدني, فرآورده های كنسروي، عرقیات, فرآورده هاي روغني ، آرایشی و بهداشتی و ... مي باشد.
شرح وظایف کارشناس بخش شیمی مواد غذایی
1- انجام آزمونهای شیمیایی بر اساس استاندارد های ملی و دستورالعمل های اداره كل و مراجع معتبر علمی
2-مقایسه نتایج حاصل از آزمونها با حدود مجاز استاندارد ، آنالیز و فرمولاسیون ساخت و اظهارنظر كارشناسی
3- آموزش مسئولین فنی كارخانجات و كارآموزان دانشجو
4- اطمینان از كافی و معتبر بودن مواد و محلولهای شیمیایی ، بررسی موارد كمبود و اطلاع به مسئولین بخش
5- تهیه و تالیف SOP های مورد نیاز بخش مربوطه و به روز رسانی آنها با مراجعه به استانداردهای ملی ، دستورالعمل های اداره كل ، كتب مرجع و منابع علمی معتبر
6- بازدید از واحدهای تولیدی تحت نظارت معاونت غذا و دارو
7- بازدید و بازرسی از آزمایشگاه های همكار غیر دولتی
8- تهیه محلولها و معرف های شیمیایی مورد نیاز
9- ارائه مطالب جدید علمی مرتبط با بخش های مربوطه به صورت كنفرانس، مقاله و...
10- شركت در فرآیندهای ارتقاء كیفیت و بهینه سازی روشها و روندهای كاری آزمایشگاه
11- استفاده صحیح و نگهداری از تجهیزات آزمایشگاهی و ثبت منظم نتایج در دفاتر مربوطه
12- ارائه گزارش موارد خروج از كالیبراسیون ،خرابی یا عدم كارایی دستگاه ها به مسئول بخش
13- ارزیابی و تأیید تجهیزات ، لوازم ، مواد و محلولهای آزمایشگاه های واحدهای تولید مواد غذایی جهت صدور پروانه های بهره برداری و ساخت
14- شركت در دوره های آموزشی و بازآموزی مرتبط و ارائه گزارش به مدیریت و انتقال مطالب به سایر كارشناسان
15- تهیه آمار و جمع آوری اطلاعات مربوط به نتایج آزمایشات انجام شده و ارائه گزارش به مسئول بخش
16- تهیه پروژه های تحقیقاتی
17- اجرای برنامه های کشوری حذف جوش شیرین از نان های سنتی و PMS در ارتباط با معاونت غذا و دارو و وزارت بهداشت
بخش میکروب مواد غذایی
با توجه به اینکه عوامل باکتریایی و قارچی از مهمترین آلوده کنندگان مواد غذایی به شمار می روند در این بخش نمونه ها بر اساس جدیدترین استانداردها و به بهترین نحو مورد بررسی و شناسایی قرار می گیرد. به دلیل حساسیت کار در این بخش و جلوگیری از بوجود آمدن آلودگیهای ثانویه قسمت های این بخش با بر اساس اصول ISO/IEC 17025:2005و GLP طراحی شده و شامل 5 بخش مجزای استریل کثیف و شست و شو, محیط سازی, استریل تمیز, کشت و انکوباسیون می باشد.
شرح وظایف کارشناس بخش میکروبیولوژی
1- انجام آزمونهای میكروبی بر اساس استاندارد های ملی و دستورالعمل های اداره كل و مراجع معتبر علمی
2- مقایسه نتایج حاصل از آزمونها با حدود مجاز استاندارد و اظهارنظر كارشناسی
3- آموزش مسئولین فنی كارخانجات و كارآموزان دانشجو
4- اطمینان از كافی و معتبر بودن محیط های كشت ، مواد و بررسی موارد كمبود و اطلاع به مسئولین بخش
5- تهیه و تالیف SOP های مورد نیاز بخش مربوطه و به روز رسانی آنها با مراجعه به استانداردهای ملی ، دستورالعمل های اداره كل ، كتب مرجع و منابع علمی معتبر
6- بازدید از واحدهای تولیدی تحت نظارت معاونت غذا و دارو
7- بازدید و بازرسی از آزمایشگاه های همكار غیر دولتی
8- تهیه محیط های كشت مورد نیاز طبق دستورالعمل های اجرایی و استاندارد با رعایت نكات ایمنی فردی و محیطی و استریلیزاسیون آنها
9- ارائه مطالب جدید علمی مرتبط با بخش های مربوطه به صورت كنفرانس، مقاله و...
10- شركت در فرآیندهای ارتقاء كیفیت و بهینه سازی روشها و روندهای كاری آزمایشگاه
11- استفاده صحیح و نگهداری از تجهیزات آزمایشگاهی و ثبت منظم نتایج در دفاتر مربوطه
12- ارائه گزارش موارد خروج از كالیبراسیون ،خرابی یا عدم كارایی دستگاه ها به مسئول بخش
13- ارزیابی و تأیید تجهیزات ، لوازم ، مواد و محلولهای آزمایشگاه های واحدهای تولید مواد غذایی جهت صدور پروانه های بهره برداری و ساخت
14- شركت در دوره های آموزشی و بازآموزی مرتبط و ارائه گزارش به مدیریت و انتقال مطالب به سایر كارشناسان
15- تهیه آمار و جمع آوری اطلاعات مربوط به نتایج آزمایشات انجام شده و ارائه گزارش به مسئول بخش
16- استریلیزاسیون محیط های كشت كار شده جهت جلوگیری از انتقال آلودگی
17- تهیه پروژه های تحقیقاتی
18- اجرای طرح کشوری PMS در ارتباط با معاونت غذا و دارو و وزارت بهداشت
بخش تضمین کیفیت
واحد تضمین کیفیت (QA) از نظر برنامه ریزی و ارتقاء کیفیت مجموعه اهمیت بسیاری در آزمایشگاه دارد. واحد تضمین کیفیت مسئولیت تدوین و بازنگری کلیه روشهای اجرایی مدیریتی، فنی و نظارت بر اجرای صحیح آنها را توسط پایش های دوره ای مطابق با استاندارد ایزو 17025 بر عهده دارد. بهبود مستمر سیستم با بررسی نتایج پایش ها و تصمیم گیری در جهت ارتقاء کیفیت صورت می گیرد. واحد تضمین کیفیت به طور مستقیم زیر نظر مدیریت ارشد می باشد و به لحاظ کاری در ارتباط با تمامی اجزا و پرسنل آزمایشگاه می باشد. کنترل مستندات، مدارک و سوابق، ممیزی های داخلی، اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه، نظارت بر واحد کالیبراسیون و تجهیزات، بررسی شکایات مشتریان، کنترل کیفیت و اعتبار بخشی آزمون های آزمایشگاه، پایش عملکرد گردش نمونه تا ارسال پاسخ آزمون، اهم فعالیتهای واحد تضمین کیفیت می باشند.
شرح وظایف مسئول فنی آزمایشگاه
1- سازماندهی کلی آزمایشگاه یا بخش های مربوطه
2- پیگیری درخواست های مشتریان
3- نظارت بر تدوین استاندارد ها و دستورالعمل های فنی و تصویب آن ها
4- تصدیق و صحه گذاری روش ها و نتایج اندازه گیری و یا نظارت بر آن
5- نظارت بر همه فعالیت های مرتبط با آزمون ها و حصول اطمینان از انجام صحیح و به موقع آن ها و تضمین کیفیت نتایج
6-حصول اطمینان از اینکه کارکنان توانمندی فنی و صلاحیت لازم برای انجام آزمون ها را دارا می باشند
7-کنترل های متناسب با فعالیت آزمایشگاه
8- پیشنهاد مشارکت در آزمون های مهارت و مقایسات بین آزمایشگاهی
9- ارائه گزارش های دوره ای به مدیر آزمایشگاه از عملکرد آزمایشگاه
10-هماهنگی های لازم با پرسنل فنی و ارائه راهکارهای فنی به آنان
11-فراهم نمودن تمهیدات مناسب جهت انجام به موقع تعهدات آزمون
12-اعمال نظارت های لازم در جهت نگه داری و استفاده بهینه از تجهیزات
13- پیشنهاد راه کارهای اجرایی در جهت توسعه ی روش های نوین در آزمایشگاه
14- تأیید گزارشات آزمون
15-اعلام و درخواست اقلام و مواد اولیه مورد نیاز جهت انجام آزمون
16-تشخیص نیاز های آموزشی پرسنل و انعکاس به مسئول کیفیت
17-تأیید و نظارت بر تهیه و تأیید مواد اولیه و اقلام خریداری شده.
شرح وظایف مسئول کیفیت آزمایشگاه
1- حصول اطمینان از تعیین، استقرار و نگه داری فرآیندهای مورد نیاز سیستم مدیریت کیفیت
2- گزارش دهی به مدیر آزمایشگاه درباره عملکرد سیستم مدیریت کیفیت و هرگونه نیاز یا فرصتی برای بهبود
3- حصول اطمینان از وجود آگاهی در سازمان نسبت به الزمات مشتری
4- تهیه و تدوین و به روزآوری نظامنامه کیفیت و روش های اجرای عمومی
5- تأیید روش های اجرایی از نظر انطباق با الزمات استاندارد
6- هماهنگی برای تشکیل جلسات بازنگری مدیریت به عنوان دبیر جلسات
7- راهبری اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه در آزمایشگاه
8- برنامه ریزی و اجرای ممیزی های داخلی کیفیت
9- تجزیه و تحلیل داده های مرتبط با سیستم مدیریت کیفیت و تهیه گزارش های آماری مربوطه
10- همکاری در تدوین اهداف کیفیتی، برنامه های آموزشی کارکنان و سایر مستندات سیستم مدیریت کیفیت
11- نظارت بر اجرای الزمات سیستم مدیریت کیفیت آزمایشگاه
12- برگزاری جلسات بازنگری و گزارش دهی به مدیریت سازمان در مورد وضعیت سیستم کیفیت
13- تأیید مستندات سیستم کیفیت آزمایشگاه
14- حصول اطمینان از اجرای مؤثر اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه
15- پیگیری شکایات مشتریان
16- تدوین و اجرای برنامه آموزشی کارکنان آزمایشگاه با توجه به بازخوردهای مسئول فنی آزمایشگاه
17- ارتباط با طرف های ذیربط درباره سیستم کیفیت
18- نظارت مناسب و مقتضی بر پرسنل تحت سرپرستی و فعالیت های انجام شده توسط آنان
19- انجام فعالیتهای کنترل کیفیت داخلی
20- نظارت بر چگونگی نگه داری تجهیزات و مواد مرجع و محلول های استاندارد
21- تهیه گزارش آزمون
22- نظارت بر بایگانی و سوابق آزمون
23- انجام کلیه فعالیت های مرتبط که توسط مسئولان فنی تعیین می گردد.
24- همکاری در طرح های تحقیقاتی