چه روغنی برای سرخ کردن مناسب است
انتخاب روغن مناسب برای سرخ کردن مواد غذایی نه تنها بر کیفیت و طعم نهایی غذای شما تاثیر می گذارد؛ بلکه تاثیر قابل توجهی بر سلامتی شما نیز دارد.
چه روغنی برای سرخ کردن مناسب است؟
یک روغن مناسب برای سرخ کردن چند ویژگی باید داشته باشد :
نقطه دود بالا: یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در تعیین سالمترین روغن برای سرخ کردنی میزان نقطه دود است. منظور از نقطه دود دقیقا دمایی است که ترکیبات روغن از یکدیگر تجزیه شده و اکسید میشوند. این حالت میتواند طعم روغن را ترش کرده و حتی مزه مواد غذایی داخل روغن را نیز خراب کند. بهترین روغن سرخ کردنی که میخواهید آن را بخرید؛ حتما باید نقطه دود بالا داشته باشد تا در دمای سرخ کردنی که معمولا ۱۸۰ درجه سانتی گراد است، آسیبی نبیند. نقطه دود بعضی روغنها به ترتیب زیر است:
روغن گلرنگ 265 درجه سانتیگراد، روغن آفتابگردان 246 درجه سانتیگراد، روغن سویا 241 درجه سانتیگراد، روغن کانولا (کلزا) 238 درجه سانتیگراد، روغن بادام زمینی 231 درجه سانتیگراد، روغن زیتون 190 درجه سانتیگراد
پایداری: روغنهای سرخ کردنی که حاوی مقدار مناسبی از چربیهای اشباع هستند، در برابر حرارت مقاومت نسبتاً خوبی دارند و اصطلاحاً به آنها روغنهای پایدار میگویند. به عبارتی روغنهای پایدار در اثر حرارت ترکیباتشان تغییری نمیکند و پیوندهای بین مولکولهای خود را حفظ میکنند. با بررسی میزان چربی اشباع داخل روغن میتوانید به پایداری آن پی ببرید.
میزان اشباع پایین: علی رغم اینکه روغن سرخ کردنی باید چربی اشباع داشته باشد؛ اما باید بدانید که مصرف بیش از اندازه روغنهای اشباع شده برای سلامتی مناسب نیست. در خرید سالمترین روغن برای سرخ کردنی حتماً توجه کنید که چربیهای اشباع آن بیش از اندازه نباشد.
رنگ روشن: دقت داشته باشید که روغن سرخ کردنی سالم رنگ روشن و شفافی دارد؛ پس اگر روغنی را دیدید که رنگ تیرهای داشت احتمال مضر بودن آن وجود دارد. ضمن اینکه روغنهای سرخ کردنی سالم در اثر حرارت نیز تغییر رنگ نمیدهند و همچنان با رنگ شفاف مشاهده می شوند. استفاده مجدد از روغنی که یک بار برای سرخ کردن استفاده شده و رنگ آن تیره شده توصیه نمیشود.
اصالت محصول: بدیهی است که سالم ترین روغن سرخ کردنی را باید با برندی معتبر و به صورت اصل خریداری کنید. برندی معتبر است که دارای پروانه بهداشتی ساخت (برای محصولات ایرانی) یا برچسپ اصالت کالا (برای محصولات خارجی) باشد. خرید از فروشگاههای معتبر میتواند این چالش را برای شما برطرف نماید.
در پایان، انتخاب روغن مناسب برای سرخ کردن مواد غذایی نه تنها بر کیفیت و طعم نهایی غذای شما تاثیر میگذارد؛ بلکه تاثیر قابل توجهی بر سلامتی شما نیز دارد. روغنهای ذرت، آفتابگردان، کنجد، کلزا، بادام زمینی و سویا هرکدام ویژگیهای منحصربهفرد خود را دارند که آنها را به گزینههای عالی برای سرخ کردن تبدیل میکند. با در نظر گرفتن نقطه دود بالا، میزان چربیهای اشباع شده، و طعم خنثی، این روغنها نه تنها برای سرخ کردن انواع مختلف غذاها مناسب هستند، بلکه به بهبود سلامت قلب و کاهش ریسک بیماریهای مرتبط با تغذیه کمک خواهند کرد.
روغن زیتون بدلیل خنثی نبودن، طعم دار بودن، قیمت بالا و از همه مهمتر نقطه دود پایین در لیست روغنهای مناسب سرخکردنی جایی ندارد. توصیه میشود از این روغن بیشتر در تهیه سالاد و غذاهای سرد و یا گرم کردن و طبخ غذا با حرارت ملایم استفاده شود.
- از آن جایی که غذاهای سرخ کرده در روغن و در دمای بالا طبخ میشوند، میزان چربی ترانس، آکریلآمید (یک ماده سمی سرطانزا) و کالری بالایی خواهند داشت. بنابراین، مصرف مداوم این غذاها، احتمال بروز بیماریهای قلبی- عروقی، فشار خون بالا، HDL (کلسترول خوب) پایین، LDL (کلسترول بد) بالا، سرطان و چاقی را افزایش میدهد. بنابراین، توصیه میشود که مصرف این غذاها تا حد امکان محدود شده و از روشهای جایگزین سالمتر (مانند آب پز کردن)، برای آسیب کمتر به سلامت شما، استفاده شود.
.