به گزارش ,وبدا، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی فسا در خصوص استفاده از فرآورده های ضد آفتاب گفت: فرآورده های ضد آفتاب تركیباتی هستند كه با جذب و یا انعكاس پرتو ماورابنفش از بروز آسیب های پوستی توسط این طیف نوری پیشگیری می كنند. به عنوان دفاع در مقابل اشعه ماورا بنفش در مواقع مواجهه با مقادیر متوسط نور میزان رنگدانه قهوه ای ملانین افزایش می یابد، این روند تا حدود زیادی بر حسب نوع و رنگ پوست متفاوت است. وظیفه ملانین جذب اشعه ماورابنفش و پراكنده كردن این اشعه و انرژی گرمایی حاصل از آن است. در میان طول موج های مختلف پرتو نور، امواج ماورا بنفش بیشترین و اصلی ترین اثرات مخرب و آسیب رسان را بر پوست اعمال می كنند.

دكتر صفورا محبی درخصوص علت توصیه به استفاده از ضد آفتاب گفت: اكثر منابع علمی استفاده از ضدآفتاب را به دلیل اثر پیشگیری كننده از سرطان های پوستی پیشنهاد می كنند. بهتر است تمام مناطق در معرض نور توسط ضد آفتاب پوشانده شوند. مقدار مصرف، حدود 2 میلی گرم به ازاء هر سانتی متر مربع است. حدود 15 دقیقه تا نیم ساعت قبل از مواجهه با نور، باید ضد آفتاب بر موضع استعمال شود. همچنین بهتر است مصرف ضد آفتاب، 15 تا 30 دقیقه بعد از مواجهه با نور تكرار شود. البته با توجه به نوع ضد آفتاب هر دو ساعت تجدید گردد. تعریق، شنا كردن، استفاده از حوله ممكن است سبب افزایش نیاز به استفاده از ضد آفتاب شود.

وی در خصوص فاكتور محافظت از نور خاطر نشان کرد: فاكتور محافظت از نور در واقع مبین اشعه ماورابنفشی است كه برای ایجاد آفتاب سوختگی در حضور ضد آفتاب در مقایسه با زمانی كه ضد آفتاب استفاده نمی شود لازم می باشد. فاكتور حدود 30 می تواند تا 97 درصد از اشعه ماورابنفش بی را خنثی كند. مقدار محافظت پوستی توسط یك ضد آفتاب به عواملی مانند نوع پوست، مقدار ضد آفتاب مصرفی، فعالیت هایی كه فرد انجام می دهد مانند شنا كردن، مقدار ضد آفتابی كه توسط پوست جذب می شود بستگی دارد.

فرآورده های ضد آفتاب بر اساس میزان فاكتور محافظت از نور به چند دسته تقسیم می شوند: تركیبات با قدرت كم كه فاكتور 2 تا 12 دارند، تركیبات با قدرت متوسط كه فاكتور 12 تا 30 دارند و تركیبات با قدرت بالا كه فاكتور بالای 30 دارند.

دكتر محبی به انواع ضد آفتاب ها اشاره كرد و افزود: ضد آفتاب ها به دو دسته شیمیایی و فیزیكی تقسیم می شوند. ضد آفتاب های فیزیكی یا غیر ارگانیك عمدتا فرآورده های غیر شفافی هستند كه سبب پراكنده شدن و انعكاس بیش از 99 درصد پرتو نور می شوند. این دسته از ضد آفتاب ها به دلیل ظاهر روغنی كه ایجاد می كنند از نظر زیبایی و آرایشی خیلی مطلوب نیستند و اغلب از این تركیبات برای محافظت بخش های كوچكی از پوست مانند بینی استفاده می شود.

ضد آفتاب های  شیمیایی در مقابل طیف مشخصی از نور ماورابنفش محافظت ایجاد می كند. این فرآورده ها بر حسب طیف نوری كه تحت پوشش قرار می دهند به دسته های مختلف تقسیم می شوند.

معاون غذا و دارو فسا در خصوص مصرف ضد آفتاب ها چند توصیه كرد و گفت: در كودكان زیر 6 ماه باید از مصرف ضد آفتاب اجتناب شود. همچنین از استفاده ضد آفتاب با فاكتور كمتر از 4 در كودكان كوچكتر از 2 سال نیز باید خودداری شود زیرا محافظت لازم را ایجاد نمی كند. بعضی از مردم ممكن است به فرآورده های ضد آفتاب حساسیت داشته باشند لذا در صورت بروز راش و تحریكات پوستی مصرف این فرآورده باید قطع شود. یك نكته درخصوص استفاده مكرر از ضد آفتاب وجود دارد و آن اینكه استفاده از ضد آفتاب ممكن است با تولید ویتامین د تداخل پیدا كرده و سبب كاهش تولید این ویتامین شود. برای حل این مشكل مواجهه با نور خورشید بدون استفاده از ضد آفتاب به طور گاهگاهی پیشنهاد می شود. اشعه خورشید در بین ساعت های 10 صبح تا 4 بعدازظهر بالاترین شدت خود را دارد.