به گزارش وبدا معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی فسا درخصوص مضرات مصرف نمك گفت: سازمان جهانی بهداشت اعلام كرده است كه میزان مصرف سدیم در بالغین باید كمتر از 2300 میلی گرم در روز (معادل حدود 5 گرم نمك) باشد. در سنین پایین تر (2-15 سال) حداكثر میزان توصیه شده برای مصرف سدیم معادل میزان توصیه شده برای بزرگسالان است كه باید بر پایه میزان نیاز كودكان به انرژی تنظیم شود. نمك خوراكی حاصل تركیب دو عنصر سدیم و كلر است. اثرات نمك بر فشار خون به علت وجود عنصر سدیم در این تركیب است. در افرادی كه سطح سدیم خون بالا و سطح پتاسیم پایین است خطر افزایش فشار خون كه خود مسبب بیماری های قلبی و سكته است افزایش می یابد. در حال حاضر مصرف سدیم در جهان در حال افزایش و مصرف پتاسیم در حال كاهش است. سدیم به طور طبیعی در انواع غذاها یافت می شود. به طور مثال در شیر و خامه تقریبا معادل 50 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده و در تخم مرغ تقریبا معادل 80 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده وجود دارد.

دكتر صفورا محبی خاطرنشان کرد: سدیم در غذاهای فرآوری شده به میزان بیشتری وجود دارد. در نان تقریبا معادل 250 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده، در گوشت فرآوری شده تقریبا معادل 1500 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده، در اسنك هایی مانند چیپس، پفك و ذرت بو داده تقریبا معادل 1500 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده و در چاشنی ها و سس ها مانند سس سویا تقریبا معادل 7 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده است.

وی افزود: علاوه بر كاهش دریافت سدیم باید پتاسیم دریافتی كه به طور طبیعی با مصرف سبزی ها و میوه ها تامین می شود افزایش یابد. افزایش دریافت پتاسیم در حد توصیه شده فشار خون را كاهش می دهد. در حال حاضر در كشور ما نوعی از نمك های خوراكی تولید می شود كه از پتاسیم بجای سدیم در تركیب آن استفاده شده است. این نوع نمك فقط در داروخانه های كشور جهت مصرف برخی گروه های خاص از جمله افراد مبتلا به فشار خون بالا قابل عرضه می باشد. نمك پتاسیم برای درمان و جلوگیری از كاهش سطح پتاسیم در افرادی است كه به سبب مصرف داروهای مدر یا برخی داروهای دیگر و یا بیماری های خاص ممكن است دچار افت فشار خون شوند. این نوع نمك با تجویز پزشك مورد استفاده قرار می گیرد. منابع غذایی پتاسیم عبارتند از حبوبات مانند لوبیا و نخود، مغز دانه ها مانند گردو، فندق، پسته و بادام، سبزیجات مانند اسفناج، هویج و جعفری، میوه هایی مانند موز و خرما.

معاون غذا و دارو فسا ضمن اشاره به این مطلب كه مصرف زیاد نمك یا غذاهای شور باعث ایجاد فشار خون بالا، سكته قلبی، پوكی استخوان، سرطان معده، آسم، ادم یا ورم می شود گفت: برای پیشگیری از افزایش فشار خون و بیماری های قلبی باید توجه كرد كه میزان نمكی كه هنگام پخت به غذا اضافه می كنید را كاهش دهید. برای اجتناب از مصرف بی رویه نمك بر سر سفره از نمكدان استفاده نكنید.غذاهای كنسرو شده و بسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده و آماده دارای مقادیر زیادی نمك هستند به همین دلیل بهتر است مصرف این مواد غذایی را محدود كنید. برای بهبود طعم غذا و كاهش مصرف نمك در هنگام تهیه غذا ها به جای نمك از سبزی های تازه و معطر، سیر و لیمونرش یا آب نارنج، آویشن استفاده كنید. مصرف غذاهای شور مثل آجیل شور، انواع فرآورده های غلات حجیم شده، چیپس، انواع شور نظیر خیار شور و كلم شور، ماهی دودی، سوسیس و كالباس و غذاهای كنسروی را كاهش دهید. جوش شیرین كه ممكن است در انواع نان و كیك به كار رود دارای مقادیر زیادی سدیم است، بنابراین در افرادی كه به علت ابتلا به بیماری محدودیت مصرف نمك دارند مصرف مواد حاوی جوش شیرین هم باید بسیار محدود شود.

دكتر محبی در توضیح اینكه نمك یددار تصفیه شده چیست و چرا باید فقط از این نوع نمك استفاده كنیم بیان داشت: نمك تصفیه نمكی است كه ناخالصی های نا محلول مانند فلزات سنگین و همچنین ناخالصی های محلول مانند آهك، شن و ماسه طی فرآیندی در كارخانه حذف شده است. نمك خوراكی باید از نوع یددار و تصفیه شده باشد. نمك های تصفیه شده یددار به دلیل خلوص بالا میزان ید را بهتر و به مدت بیشتر حفظ می كنند. نگهداری و ذخیره نمودن نمك یددار به مدت طولانی بیش از یك سال موجب از دست رفتن بخشی از ید آن می شود. برای حفظ ید در نمك باید نمك را دور از نور و رطوبت و در ظرف در بسته پلاستیكی، چوبی، سفالی و یا شیشه ای رنگی تیره نگهداری كرد و جهت اضافه كردن آن به غذا در زمان طبخ نمك را در انتهای پخت اضافه نمود تا ید آن در حداكثر مقدار حفظ شود. نمك تصفیه نشده به علت داشتن ناخالصی در افرادی كه سابقه بیماری های گوارشی كلیوی و كبدی دارند و حتی مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتی های گوارشی كلیوی كبدی و حتی كاهش جذب آهن در بدن می شود. همواره به تاریخ مصرف نمك و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت بر روی بسته بندی توجه نمایید. دقت كنید كه عبارت نمك یددار تصفیه شده بر روی بسته بندی نمك درج شده باشد و از خرید هرگونه نمك فاقد استانداردهای نمك خوراكی یددار با عنوان صادراتی صنعتی و یا نمك دریا خودداری نمائید.