به گزارش وبدا معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی فسا درخصوص آشنایی با مرکز ثبت عوارض ناخواسته دارویی و اهمیت فعالیت های این مركز گفت: مصرف ایمن و سالم داروها یك مقوله مهم و اساسی برای پزشكان، داروسازان، پرستاران، مراجع قانونی دارویی، وزارت بهداشت، شركت های داروسازی و عموم جامعه می باشد. اگرچه هدف تمامی دست اندكاران حفظ سلامت جامعه، استفاده از فواید درمانی داروها بدون ایجاد ضرر و زیان برای بیمار می باشد، به جرات می توان گفت كه هیچ دارویی بدون پتانسیل ایجاد عارضه وجود ندارد و به همین سبب مسئولیت خطیری به لحاظ توجه و برنامه ریزی در زمینه ایمنی دارویی متوجه مسئولان و جامعه پزشكی می باشد. اگرچه توجه به اثرات زیان بار ناشی از مصرف فرآورده های واجد خاصیت درمانی، اعم از فرآورده های طبیعی و شیمیایی، قدمتی دیرینه دارد.

دكتر صفورا محبی به تاریخچه مختصری از عوارض جانبی داروها اشاره كرد و افزود: نخستین مورد عارضه دارویی به چاپ رسیده در سال 1848 میلادی بود كه مرگ دختر بچه ای 15 ساله به دنبال مصرف كلروفرم جهت بیهوشی را گزارش كرد.اوایل دهه 1960 میلادی وقوع فاجعه تالیدوماید و بروز تعداد زیادی از موارد فوكوملیا در نوزادانی كه مادران آنها در دوران بارداری تالیدوماید مصرف نموده بودند عاملی شد كه در سال 1963 در انگلستان قوانین مربوط به ایمنی داروها در سطح جهانی وضع شود و كمیته ایمنی داروها تشكیل شود. پیدایش سیستم گزارش دهی داوطلبانه عوارض دارویی از طریق تكمیل فرم زرد را در سال 1964 داشتیم كه از اواخر دهه 1960 میلادی طراحی برنامه بین المللی پایش داروها توسط سازمان جهانی بهداشت كه طی آن موضوع ایجاد مركز ملی ثبت عوارض دارویی و پیشگیری از وقوع آن مطرح گشت اتفاق افتاد. در سال 1999 طی مقاله ای در ژورنال جاما گزارش گردید كه اتفاقات ناگوار دارویی چهارمین الی ششمین عامل مرگ و میر در ایالت متحده آمریكا می باشد و مرگ و میر سالانه ناشی از عوارض و خطاهای دارویی در این كشور بیش از مرگ و میر سالانه ناشی از ایدز، سرطان پستان و حوادث رانندگی می باشد. به دنبال انتشار این مطلب موج جدیدی از توجهات به موضوع گزارش عوارض دارویی در جهان شكل گرفت.

وی درخصوص چگونگی گزارش عوارض دارویی مشاهده شده گفت: كلیه حرف پزشكی نظیر: پزشكان، داروسازان، دندانپزشكان، پرستاران و سایر كاركنان می توانند عوارض دارویی مشاهده شده را از طریق تكمیل فرم های زرد رنگی كه توسط مركز اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو تهیه شده و از طریق معاونت های غذا و دارو در اختیار كلیه مراكز درمانی، داروخانه ها و مطب ها  قرار گرفته است گزارش كنند. پس از تكمیل فرم ها می توان آنها را پست كرد(هزینه پست قبلا پرداخت شده است) و یا به معاونت غذا و دارو تحویل داد.

معاون غذا و دارو فسا در پاسخ به این سوال كه چه مواردی را می توان گزارش كرد اظهار داشت: كلیه عوارض ناخواسته مشكوك به مصرف فرآورده های درمانی از جمله داروها ( اعم از خود درمانی یا درمان های تحت نسخه پزشك)، فرآورده های خونی، واكسن ها، مواد حاجب، مواد مورد استفاده در دندانپزشكی یا جراحی، فرآورده های گیاهی و محلول های لنز قابل گزارش به مركز اطلاع رسانی داروها و سموم می باشند. لازم به تاكید است جهت گزارش یك عارضه اطمینان از وجود ارتباط قطعی میان مصرف فرآورده و بروز عارضه ضروری نیست بلكه تردید به ایجاد عارضه نیز قابل گزارش می باشد. همچنین كلیه عوارض مشاهده شده اعم از خفیف یا شدید، گذرا یا پایدار توسط این مركز پذیرفته می شود.

دكتر محبی در خاتمه تصریح کرد: هنگام گزارش یك عارضه حتی الامكان نام شركت سازنده و شماره سری ساخت را گزارش نمائید. هرگز به دلیل نامعلوم بودن برخی اطلاعات درخواستی در فرم از گزارش نمودن عارضه اجتناب نفرمائید. هویت بیمار و گزارشگر محرمانه خواهد بود.