به گزارش وبدا، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی فسا در خصوص تجویز منطقی آنتی بیوتیك ها در کودکان گفت: از آنجا كه عفونت ها بالقوه تهدید كننده حیات هستند، آنتی بیوتیك ها وسیله حفظ زندگی بوده و باعث بهبود كیفیت زندگی و افزایش عمر می باشند. اگر آنتی بیوتیك ها به عنوان اسلحه و جنگ افزار در نظر گرفته شوند پس باید با مراقبت و احتیاط تمام به كار برده شوند.

دكتر صفورا محبی در مورد شایع ترین علت های مصرف بی مورد آنتی بیوتیك در کودکان گفت: تب از نشانه های صدها بیماری عفونی و غیر عفونی است. آنتی بیوتیك ها هیچ اثر مفیدی در بیمارانی كه تب ناشی از علت های غیر باكتریال دارند ندارند. عفونت های ویروسی خود محدودشونده شایع ترین علت عفونی برای تب می باشند و آنتی بیوتیك ها نه تنها نقشی در درمان آن ها ندارند بلكه دوره بیماری را هم كاهش نمی دهند و از عفونت های ثانویه جلوگیری نمی كنند. مصرف آنتی بیوتیك در بیماری های غیر عفونی تنها موجب از بین رفتن باكتری های حساس و تكثیر انتخابی باكتری های مقاوم می شوند بنابراین به گسترش مقاومت دارویی باكتری ها كمك می نماید. استفاده زودهنگام و حدسی آنتی بیوتیك ها در بیماران دارای تب سبب افزایش هزینه درمان، بروز عوارض جانبی (مانند راش ناشی از آمپی سیلین)، ایجاد مقاومت به دارو، پوشاندن علائم عفونت باكتریال و سخت شدن تشخیص درست بیماری می شود. تب بالا نیز با تب برها مانند استامینوفن كنترل می شود و نباید فراموش كرد كه آنتی بیوتیك ها تب بر نیستند.

وی به یكی دیگر از علل مصرف بی مورد آنتی بیوتیك در اطفال اشاره كرد و گفت: شاید گلو درد معمولی ترین بیماری است كه جهت درمان آن آنتی بیوتیك بی مورد مصرف می شود. گلودردهای استرپتوكوكی در كودكان كمتر از 4 سال كمتر رخ می دهد. تنها 10 تا 20 درصد بیماران خارج از بیمارستان كشت مثبت دارند و 80 تا 90 درصد كشت گلو منفی می شود. ولی قسمت اعظم این بیماران آنتی بیوتیك می گیرند. پژوهش های تصادفی انجام شده نشان می دهد كه مصرف آنتی بیوتیك ها به همراه استامینوفن و یا بدون آن فایده ای نداشته و یا حداقل فایده را داشته است. مطالعه ای كه در 17 كشور اروپایی انجام شده نشان می دهد كه بیماران دچار ورم لوزه ها خود به خود طی 2 تا 3 روز با یا بدون استفاده از آنتی بیوتیك بهبود می یابد. بنابراین مصرف  ضد باكتری ها در گلودردها اغلب بی مورد است.

دكتر محبی درخصوص اسهال در کودکان كه متاسفانه آنتی بیوتیك ها بیشتر از حد مصرف می شوند گفت: در حالی كه علت های عفونی و غیرعفونی متعددی برای اسهال وجود دارند این واقعیت باید مد نظر باشد كه اغلب اینها خود محدود شونده هستند و تنها نیاز به دریافت مایعات كافی دارند. در تمامی بیماران مشكوك باید نمونه مدفوع جهت تخم انگل، كیست، خون و ..... بررسی شوند و در صورت وجود اسهال شدید و یا خونی، تب و سمیت سیستمیك نیز كشت مدفوع باید انجام شود.

معاون غذا و دارو فسا در پایان تاكید كرد: آنتی بیوتیك بهترین اسلحه ای است كه در دست داریم. آنتی بیوتیك ها تنها بر علیه باكتری ها عمل می كنند پس باید فقط جهت عفونت های ناشی از باكتری استفاده شوند. هركدام از اینها با صرف زمان، انرژی و هزینه قابل توجه ای تولید و عرضه شده اند، بنابراین نباید به راحتی آن ها را از دست داد و باید جهت محدود كردن مصرف آن ها تنها در موارد مصرف به جا و درست ممارست كرد.