به گزارش وبدا معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی فسا با اعلام این خبر گفت: شكل گیری عادات و رفتارهای تغذیه ای صحیح در دوران كودكی یكی از عوامل موثر در پیشگیری و كاهش خطر ابتلا به برخی از بیماری های غیرواگیر در بزرگسالی مانند اضافه وزن، چاقی، بیماری های قلبی-عروقی، دیابت، فشارخون بالا، چربی خون بالا و اختلال در چربی های خون به شمار می رود. رفتارهای غذایی نامناسب مانند عادت به مصرف غذاهای آماده و رستورانی، تنقلات كم ارزش مثل چیپس و پفك، فست فودها از جمله سوسیس، كالباس، پیتزا، همبرگر و سایر ساندویچ ها، غذاهای پرچرب و غذاهای شور از عوامل موثر در ایجاد اضافه وزن و چاقی در كودكی و در نهایت برخی از بیماری های غیر واگیر از جمله فشار خون بالا، چربی خون بالا و بیماری های قلبی-عروقی در بزرگسالی می باشند. ذائقه افراد در دوران كودكی و به ویژه در سنین زیر 5 سال شكل می گیرد، به همین دلیل باید ذائقه سازی كودكان را از زمان شروع غذای كمكی آغاز نمود. به عنوان مثال اگر به كودك غذای بی نمك داده شود، او به تدریج به خوردن غذاهای بی نمك یا كم نمك عادت خواهد نمود. یا اگر از ابتدا به جای غذاهای چرب و سرخ شده از انواع غذاهای آب پز، تنوری و بخارپز استفاده شود او به مصرف غذاهای كم چرب عادت خواهد کرد.

دكتر صفورا محبی افزود: برای اینكه ذائقه كودك به شوری عادت نكند در سال اول زندگی كودك به غذای كمكی نباید نمك اضافه شود. از چاشنی هایی مانند آب لیموترش تازه یا آب نارنج تازه به مقدار خیلی كم در آخرین لحظات پخت غذای كمكی می توان استفاده كرد.تا یك سالگی به غذای كودك نمك اضافه نشود و پس از یك سالگی مقدار كمی نمك (نمك ید دار تصفیه شده) به غذای شیرخوار اضافه گردد.

دكتر محبی در مورد تغذیه كودكان یك تا پنج سال بیان داشت: در این دوران سلیقه ها و عادات غذایی كودك شما شكل می گیرد و ایجاد عادات خوب غذایی مانند مصرف غذاهای كم نمك و كم چرب و تنوع غذایی به حفظ سلامتی كودك و پیشگیری از بیماری های غیرواگیر از جمله بیماری های قلبی عروقی و فشار خون بالا در سال های آتی عمر كمك می كند. برنامه غذایی مناسب كودكان باید متنوع و حاوی 5 گروه غذایی اصلی شامل نان و غلات، میوه ها، سبزی ها، شیر و لبنیات، گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها باشد. به منظور كاهش مصرف نمك از گذاشتن نمكدان در سفره خودداری شود. كودكان از والدین خود الگو می گیرند، بنابراین والدین هنگام غذا خوردن نباید از نمكدان استفاده كنند. همچنین به هنگام تهیه و طبخ غذا از نمك به میزان كم استفاده شود. از دادن انواع سس های پرچرب به كودك خودداری شود و از سس قرمز بجای سس سفید استفاده گردد.

دكتر محبی چند توصیه به والدین كرد و گفت: غذاهای رستورانی برای كودكان مناسب نیستند، چون حاوی مقادیر زیادی نمك و روغن هستند.غذاها به صورت بخارپز، تنوری، آب پز و یا كبابی تهیه شوند، كه كودك به خوردن غذاهای سرخ شده و چرب عادت نكند. در صورت تمایل به سرخ كردن غذا به تفت دادن مختصر آن با روغن كم اكتفا شود.از گوشت سفید(ماهی- ماكیان) كم چرب و پوست كنده قبل از پخت به جای سوسیس و كالباس استفاده شود. در تهیه غذاهای كودك از روغن های مایع مانند ذرت و آفتاب گردان به جای روغن جامد استفاده شود. از مصرف سوپ های آماده، سس ها و محصولات فرآیند شده مثل فست فودها در برنامه غذایی كودكان خودداری شود. به جای نمك از چاشنی هایی نظیر سبزی های معطر تازه یا خشك مانند نعناع – مرزه- ترخون- ریحان و یا سیر، لیموترش، آب نارنج تازه برای بهبود طعم غذا و كاهش مصرف نمك استفاده شود.