به گزارش وبدا معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی فسا درخصوص آشنایی با ماده اعتیادآور ناس یا نسوار گفت: تجارت مواد مخدر و اعتیادآور با گردش مالی بیش از دو هزار میلیارد دلاری در سال یكی از سود آورترین تجارت های جهانی به شمار می رود. بدیهی است دست اندكاران این تجارت و قاچاقچیان برای بدست آوردن بازار فروش بهتر، هر روز از روش های جدیدی استفاده می كنند كه از آن جمله تغییر در نوع و الگوی مصرف مواد اعتیاد آور است، به نحوی كه امروزه شاهد تولید مواد اعتیاد آور مختلف و با اسامی بعضا اغواء كننده هستیم كه به ویژه جهت مصرف جوانان و نوجوانان وارد بازار می شوند. این موضوع بیانگر لزوم آشنایی هرچه بیشتر افراد جامعه به ویژه والدین و معلمان با این مواد و عوارض آنهاست.

دكتر صفورا محبی افزود: از قدیم الایام مخلوط پودر تنباكو و آهك در كشورهای همسایه شرقی به عنوان یك ماده سرخوشی آور مورد استفاده قرار می گرفته است. این عادت به میزان كمتر، در نواحی شرقی و جنوب شرقی كشورمان نیز در میان بعضی افراد رایج است. ناس یا نسوار پودری سبز رنگ است كه بویی بد و تهوع آور دارد و در بسته های كوچك پلاستیكی بسته بندی و به فروش می رسد. مصرف كنندگان پودر را به تنهایی یا به صورت پیچیده شده در یك دستمال كاغذی در زیر لب پایینی قرار داده و بعد از ایجاد اثر سرخوشی آور آن را به بیرون پرتاب می كنند. افراد سودجو ودست اندركاران تهیه و توزیع ناس برای گسترش مصرف آن اسانس های خوشبو كننده و مواد شیرین كننده مصنوعی مانند سدیم ساخارین را نیز به پودر اولیه اضافه كرده و مخلوط حاصل را در كیسه های كوچك شبیه چای كیسه ای قرار می دهند و تعدادی از این كیسه های كوچك در یك بسته بندی شكیل قرار گرفته و با نام های مختلف وارد بازارمی کنند.

وی درخصوص علت مصرف ناس در بین جوانان گفت: انواع ساده ناس یا نسوار فقط به علت اثر محرك و سرخوشی آوری كه دارد توسط مصرف كنندگان مورد استفاده قرارمی گیرد.اما اشكال جدید نسوار توسط بعضی افراد به ویژه جوانان به عنوان خوشبو كندده دهان هم استفاده می شود یا اینكه فرد خود را به بهانه اینكه از خوشبو كننده دهان استفاده می كند فریب داده و از اثرات سرخوشی آور این مواد بهره می برد.

دكتر محبی در مورد اثرات سوء انواع ناس یا نسوار گفت: زیان آورترین ماده در ناس یا نسوار همان نیكوتین موجود در تنباكو است كه از طریق مخاط دهان جذب و وارد خون می شود.اثر خورندگی آهك بر بافت دهانی و ایجاد آسیب بافتی، جذب نیكوتین را چند برابر می كند. نیكوتین یك آلكالوئید سمی است كه مصرف یک دهم گرم آن كشنده است. آهك موجود در نسوار به واسطه اثر خورندگی، آسیب شدید بافتی را در دهان ایجاد می كند و موجب پوسیدگی دندان ها و زخم های لثه می شود و نهایتا منجر به ایجاد عفونت می گردد. تحریك مكرر بافت های دهانی توسط آهك یكی از عوامل ایجاد سرطان در حفره دهانی است. جذب نیكوتین و سایر سموم و آلودگی ها نیز توسط بافتهای آسیب دیده دهانی به شدت افزایش می یابد.پرتاب محتویات دهانی توسط مصرف كنندگان منجر به انتقال آلودگی های احتمالا میكروبی و ویروسی این افراد به محیط می شود و به ویژه در گسترش بیماری های تنفسی موثر است.این مواد همچنین ممكن است به انواع میكروب ها، فلزات سنگین مانند سرب و سمومی مثل آرسنیك آلوده باشد.