به گزارش وب دا  ،دکتر صفورا محبی معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی فسا در راستای ترویج فرهنگ مصرف صحیح انواع اشكال دارویی در مورد اشكال دارویی پوستی گفت: اشكال دارویی پوستی شامل انواع پماد، كرم، ژل، كف، لوسیون، خمیر، لینمان،پچ می باشد.

پماد: چرب ترین نوع اشکال دارویی است که به دلیل چربی بالا اثر خوبی روی پوست در برابر از دست دادن رطوبت ایجاد می کند.به راحتی با آب شسته نمی شوند و برای زخم ها یا سطوح دارای ترشح زیاد مناسب نمی باشد.

کرم: به انواع امولسیون های روغن در آب و آب در روغن تقسیم می شود.پایه کرم قابلیت نفوذ مناسبی درون پوست دارد لذا در مورد داروهایی که نفوذ آن به پوست مهم است کاربرد دارد.کرم هایی که به شکل امولسیون روغن در آب است به راحتی با آب شسته می شود.

ژل: وقتی پایه چرب قابل استفاده نباشد به کار می رود.مثلا در شرایطی که دارورسانی به پوست مورد نظر پزشک باشد پایه چرب مانع از جذب مناسب دارو می گردد و لذا از ژل که پایه محلول در آب دارد استفاده می شود.

کف: بیشتر جهت دارورسانی مواد ضدعفونی کننده و یا دارورسانی به پوست سر به کار می رود.

لوسیون: محلولی است که حامل ماده موثره دارویی است.

خمیر: حجم زیاد ماده جامد در خمیرها سبب سختی بیشتر آنها نسبت به پماد ها می شود خمیردندانها در این دسته قرار می گیرند.

لینمان: بالم نیز نامیده می شود به لحاظ قوام شبیه لوسیون است. ولی تفاوت آن با لوسیون این است که کاربرد آن می بایست همراه با مالش موضع باشد.معمولا برای کاهش درد ویا گرفتگی عضلات به کار می رود.در آنها محلول هایی نظیر استون یا الکل به کار می رود که تبخیر می شود و ماده دارویی نظیر متیل سالسیلات در موضع باقی می ماند.

پچ: پچ ها اشکال دارویی هستند که به صورت چسب برای مدت زمان مشخص روی پوست چسبانیده شده و اثرات سیستمیک ایجاد می کند در صورتی که به دلیل رطوبت زیاد و یا هر دلیل دیگری پیش از موعد مقرر پچ از پوست جدا شده و قابلیت چسبیدن به بدن را از دست بدهد دیگر قابل استفاده نخواهد بود.

روش استفاده از پچ پوستی:

محل چسباندن پچ درون بروشور دارو ذکر شده است.

هرگز پچ را روی پوست خراشیده یا آسیب دیده به کار نبرید.

هرگز پچ را روی چین های پوست یا محل هایی که لباس تنگ می پوشید استفاده نکنید. در صورت مصرف طولانی مدت از پچ محل آن باید تغییر یابد.

هنگام چسباندن پچ دست ها باید تمیز و خشک باشند.

محل چسباندن پچ باید تمیز و خشک باشد.

دست نباید به سمتی از پچ که حاوی دارو است تماس داشته باشد.

پس از چسباندن پچ روی پوست لبه های آن را مالش دهید تا کامل بچسبد.

دكتر محبی در پایان به نكته ای در مورد اشكال دارویی پوستی اشاره كرد و گفت:مصرف بیش از حد توصیه شده اشكال دارویی، نه تنها به جذب دارو كمك نمی كند بلكه موجب عوارض جانبی می شود.همچنین باید خاطر نشان كرد هرگز بدون اجازه پزشك از پانسمان بسته ، روی موضعی كه اشكال دارویی پوستی را مصرف كردیم استفاده نكنید. در نهایت در صورت مشاهده تغییر رنگ ، دو فاز شدن،وجود ذرات یا دانه های زبر و خشن، سفتی یا نشتی ، از استفاده فرآورده خودداری كنید و از داروساز خود اطلاعات كسب كنید