به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی فسا کارگاه آموزشی آنتی بیوتیک و مقاومت میکروبی ویژه رابطین سلامت در سالن زکریای رازی برگزار گردید.
در این کارگاه یک روزه دکتر صفورا محبی معاون غذا و دارو ضمن تأکید بر مقاومت آنتی بیوتیکی گفت: امروزه متجاوز از 100 آنتی بیوتیک مختلف وجود دارد که پزشک برای درمان ناراحتی های کوچک تا عفونت های تهدید کننده حیات از آن ها استفاده می کند.ولیکن اگر نا بجا مصرف شوند بسیار خطرناک خواهند بود . مقاومت آنتی بیوتیکی یکی از مهمترین معضلات بهداشتی جامعه امروز است این مساله به طور آشکار باعث خطر برای افرادی می شود که عفونت ساده ای داشته و در صورت درمان تحت نظارت پزشک می توانستند بخوبی بهبود یابند ،اما با مصرف نابجای آنتی بیوتیک در دفعات قبل باعث بی تاثیر شدن این داروها شده اند.

دكتر محبی در مورد عواقب ایجاد مقاومت میكروبی گفت: زمانی که آنتی بیوتیک نتواند تاثیر کند،نتیجه این خواهد بود که بیماری طولانی تر می شود ، بیماری پیچیده تر می شود ، مراجعه متعدد به پزشک یا حضور طولانی در بیمارستان را به دنبال خواهد داشت ، چه بسا عفونت های مقاوم منجر به مرگ نیاز به داروهای گرانتر و با عوارض بیشتر خواهد بود ایجاد شود. فقط خود بیماران تنها کسانی نیستند که از این نتیجه رنج میبرند ،بلکه افراد سالم جامعه هم ضربه خواهند

خورد.باکتریهای مقاوم به سرعت بین اعضای خانواده ،همکلاسی ها ،همکاران گسترش خواهد یافت و سلامت افراد جامعه با گونه بیماری زای جدیدی که به سختی و با هزینه زیاد درمان می شود،تهدید خواهد شد. گونه هایی از انواع باکتری هایی که به آنتی بیوتیک مقاوم شده اند ،شامل انواع ایجاد کننده عفونتهای پوستی ،مننژیت،بیماری های قابل انتقال از راه های جنسی و عفونت های دستگاه تنفسی مثل ذات الریه و نیز فارنژیت یا گلو درد چركی.بنابراین استفاده بیش از حد یا نادرست از آنتی بیوتیک ها ،یعنی مشارکت در گسترش مقاومت باکتری ها .

دكتر محبی در مورد راه های مقابله با این فاجعه جهانی گفت:

1- در صورت داشتن بیماری ویروسی از پزشک تقاضای آنتی بیوتیک نکنید و پزشک را برای تجویز آنتی بیوتیک تحت فشار قرار ندهید.

3. داروهای باقی مانده را دور بریزید و برای روز مبادا ذخیره نکنید، زیرا آنتی بیوتیک تجویزی روی همان عفونت بخصوص موثر و صرفا برای شما در آن ایام تجویز شده است.

4. دارو را در ساعات معین شده توسط پزشک یا داروساز مصرف کنید. آنتی بیوتیک زمانی موثر خواهد بود که به طور منظم مصرف شود.

5. آنتی بیوتیک های خود را به دیگرن پیشنهاد نکنید حتی اگر علائم شما یکسان باشد زیرا ممکن است برای بیماری آنها مناسب نباشد .دریافت داروی اشتباه ممکن است درمان صحیح را به تاخیر بیندازد و باکتری ها در این فاصله تکثیر پیدا کند.

6. در مورد نحوه مصرف آنتی بیوتیک ها با پزشک یا داروساز مشاوره کنید مصرف نادرست آنها می تواند جذب آنها را تحت تاثیر بیندازد و باعث کاهش یا حذف اثر انها شود.

7. درصورت فراموش کردن دوز مصرفی یا اشتباه در مصرف با پزشک یا داروساز مشاوره کنید.

زمانی که شما آنتی بیوتیک را به درستی مصرف کنید بهترین کا را برای سلامت خود، خانواده و اطافیان انجام داده اید.

دكتر محبی تاكید كرد در مواقع دریافت آنتی بیوتیک از داروخانه باید این سوالات را از دكتر داروساز داروخانه بپرسید ، چه عوارضی دارد ، برای پیشگیری از عوارض جانبی چه کار میتوان کرد؟ بهترین زمان مصرف دارو چیست؟ پس از غذا یا با معده خالی؟ آیا آنتی بیوتیک مورد نظر با داروی دیگر مصرفی ما مثل داروی جلوگیری از بارداری تداخل دارد؟ آیا در صورت مصرف با داروهای دیگر، غذا یا الکل امکان واکنشهای ناخواسته وجود دارد؟ بهترین شرایط نگهداری انتی بیوتیک چیست؟ روش امده سازی پودر های آنتی بیوتیک را از داروساز سوال کنید.

وی به بیماران تاكید كرد هنگام مراجعه به پزشک او را در جریان این مسائل  قرار دهید: حساست دارویی که در گذشته داشتید ، رژیم غذایی بخصوصی که دارید ، حساسیت به غذا ها یی كه دارید، بارداری و یا شیردهی ، داروهایی که مصرف میكنید، مکمل های گیاهی که در حال حاضر مصرف میکنید ، سایر بیماری هایی که به آن مبتلا می باشید از جمله فاویسم یا کمخونی داسی شکل

دكتر محبی در خاتمه چند نكته را با بانوان یاداور شد: 1-ممکن است مصرف آنتی بیوتیک منجر به عفونت قارچی واژن شود، علت این مساله این است که در اثر مصرف این داروها،باکتری های معمول که در واژن زندگی می کنند، کشته می شوند و در نتیجه قارچ بسرعت رشد می کند .علایم عفونت قارچی شامل یکی یا بیشتر از این حالت ها است:خارش، سوزش، درد در زمان نزدیکی و ترشحات واژن
2-آنتی بیوتیک ممکن است باعث شود تاثیر قرص های خوراکی جلوگیری از بارداری کم شود، چه بسا در طول دوره درمان با آنتی بیوتیک استفاده از روش های دیگر ضد بارداری لازم باشد که در این موارد باید از داروساز یا پزشک مشاوره بگیرد.
3-در خانم های باردار، بعضی آنتی بیوتیک ها می توانند از جفت عبور کنند و به جنین صدمه برسانند.