به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه علومپزشکی فسا کارگاه آموزشی "کالاهای قاچاق پرمصرف" ویژه رابطین سلامت در سالن زکریای رازی معاونت برگزار گردید. دکتر صفورا محبی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی فسا در این کارگاه آموزشی گفت: متاسفانه گرایش جوانان ما به مكمل های رژیمی ورزشی در پسران و لوازم آرایشی بهداشتی در دختران زیاد است و تاسف بار تر اینكه جوانان به دلیل عدم آگاهی از عوارض مصرف نابجا و نادرست و یا عدم اطلاع از عوارض مصرف كالاهای قاچاق  دچار عوارضی می شوند كه گاها در طولانی مدت بروز می كند.

دكتر صفورا محبی در مورد مكمل های رژیمی ورزشی گفت: هیچ رژیم غذایی وجود ندارد که موجب قهرمانی یک ورزشکار عادی گردد.فقط رژیم غذایی صحیح و منطقی، شرایط را برای حداکثر آمادگی جسمانی و انجام مطلوب فعالیت مهیا می کند.مدارک و شواهد نشان داده است مهمترین عامل پیروزی و افتخارات ورزشی در استراحت کافی،تغذیه علمی و تمرینات کافی و علمی مناسب است.افراد بسیاری از راه طبیعی یا با استفاده از مکمل های طبیعی توانسته اند به آنچه می خواهند برسند پس با وجودی که مکمل ممکن است قانونی،بی خطر و موثر باشد لازم است تعیین شود که آیا واقعا ورزشکار به آن نیاز دارد یا خیر.

دكتر محبی در مورد اینكه چه كسی صلاحیت تجویز مكمل های رژیمی ورزشی را دارد گفت: کسی صلاحیت تجویز دارو و مکمل را دارد که پاسخگوی عوارض جانبی پیش آمده باشد و مسئولیت عواقب تجویز دارو و مکمل به ورزشکار را به عهده بگیرد.غیر از پزشک کسی صلاحیت تجویز مکمل ها را ندارد چرا که از لحاظ علمی و قانونی همه چیز متوجه پزشک است و هیچ گاه صلاح نیست که افراد غیر مسئول و غیر متخصص از جمله دوستان و آشنایان و مربیان ورزشی اقدام به نگارش و توصیه رژیم غذایی نمایند.پزشک پس از گرفتن شرح حال و معاینات دقیق و گاهی اوقات آزمایش های پاراکلینیک وضعیت صحت و سلامت فرد را بررسی و رژیم غذایی و مکمل را تجویز می کند. زیرا بعضی مکمل های غذایی در صورتی که بیش از حد توصیه شده دریافت شوند دارای عوارض سمی خواهند بود.سایر مواد نیز ممکن است باعث عدم تعادل و کمبود شوند که به چگونگی تداخل عمل آنها با سایر مواد مغذی در بدن بستگی دارد.

وی در مورد خطرات و عوارض تجویز و مصرف نادرست مکمل ها تاكید كرد و گفت:  عقیم شدن و نازایی برای پسران و دختران در آینده، سکته های قلبی و مغزی و به طور کلی مرگ ناگهانی،نارسایی کبدی و کلیوی غیر قابل برگشت،کوتاهی قد،ناراحتی های عضلانی و عصبی،اسپاسم ها و گرفتگی عضلانی از جمله عوارض مصرف نادرست مکمل ها و داروها می باشد. پس بهترین مکمل ورزشی انواع غذاهای طبیعی هستند که در زندگی روزمره استفاده می شوند.غذاهای بومی و سنتی که در خانه طبخ می شود برای سلامتی اعضای خانواده از غذاهای آماده بیرون بهتر و مفید تر است.

دكتر محبی به این سوال كه آیا می توان به مکمل هایی که به طور قاچاق وارد کشور می شوند اعتماد و مصرف کرد جواب دارد و گفت: داروهای قاچاق غالبا تقلبی بوده و از کیفیت پایینی برخوردار هستند و عوارض جانبی مصرف آنها بسیار زیاد و خطرناک است.داروها و مکمل هایی که به صورت غیر مجاز و قاچاق وارد کشور می شوند به دلیل آنکه روند انتقال و توزیع آنها قانونی نیست اطلاعات دقیقی در خصوص محل تولید،نحوه تولید،کشور سازنده،فرمولاسیون،شرایط نگهداری و نقل و انتقال آن، تاریخ مصرف و تغییر در محتوای محصول وجود ندارد و هیچ کس مسئولیت عواقب پیش آمده توسط محصول را پذیرا نیست. حتی چنانچه این محصول اصل هم باشد باز هم قابل اعتماد نیستند و مصرف آنها خطرات جدی را به دنبال دارد.درضمن احتمال آلودگی این فرآورده ها با داروهای هورمونی برای افزایش کاذب اثر مکمل و مواد شیمیایی همچون باقی مانده سموم دفع آفات نباتی،مواد رادیواکتیو،سموم ناشی از رشد قارچ ها و کپک های ناشی از حمل و نقل و نگهداری نامناسب به دلیل عدم نظارت بر تولید و حمل و نقل آنها وجود دارد. مکمل های ورزشی قاچاق به صورت فله ای از کشورهای عربی وارد کشور می شوند و دلالان و قاچاقچیان با افزودن یکسری مواد مثل آرد،نشاسته و ... کیفیت مکمل ها را پائین آورده و باعث آلودگی و خیلی مسائل دیگر نیز می شود.

دكتر صفورا محبی در ادامه به بحث لوازم آرایشی پرداخت و گفت:متاسفانه بسیاری از مصرف كنندگان لوازم آرایشی و بهداشتی به دلیل عدم آشنایی با علائم حساسیت به فرآورده مصرف آن را در صورت بروز علائم حساسیتی ادامه می دهند. احساس سوزش و سوزن شدن در محلی كه ماده آرایشی استفاده شده شایع ترین شكایت مصرف كنندگان می باشد.

سایر علائم شایع عبارتند از: قرمزی، تورم،خارش و تاول های آبدار. عوارض جانبی دیگری كه می تواند در اثر استفاده از لوازم آرایشی روی دهد نیز شامل: كهیر، عغونت پوست،عفونت ریشه مو،تغییر رنگ پوست،آكنه، تغییر رنگ و صدمه به ناخن و مو باشد. برخی از مواد آرایشی و بهداشتی نیز هنگامی كه در معرض نور خورشید قرار می گیرند ایجاد حساسیت می كنند كه باید به آن توجه كافی شود.

در خاتمه دكتر محبی به مصرف كنندگان فرآورده های آرایشی و بهداشتی چند توصیه كرد: 1) داروخانه مكان مناسبی برای خرید لوازم آرایشی و بهداشتی است.2 )در هنگام خرید لوازم آرایشی و بهداشتی باید دقت كنید كه كالای داخلی دارای پروانه ساخت معتبر و كالای خارجی دارای برچسب كنترل اصالت و سلامت كالا باشد. 3 ) استفاده مشترك افراد از لوازم آرایشی و بهداشتی علاوه بر آلودگی فرآورده باعث انتقال عوامل میكروبی و قارچی از فردی به فرد دیگر می شود و لذا باید از استفاده مشترك این لوازم جدا خودداری نمود. 4)مواد شیمیایی متعدد به ویژه فلزات سنگین به كار رفته در ساخت مواد آرایشی در درازمدت باعث آسیب جدی به پوست می شود.5) عفونت های چشمی و آسیب های پوستی تنها بخشی از عوارض گسترده لوازم آرایشی و بهداشتی قاچاق و غیر مجاز می باشد.6 ) مواد غیر مجازی كه در لوازم آرایشی و بهداشتی تقلبی و غیر مجاز استفاده می شوند می توانند بسیار خطرناك و سرطان زا و گاهی كشنده باشند. اغلب آن ها از مواد سمی و یا تاریخ گذشته استفاده می كنند