دکتر صفورا محبی معاون غذا و دارو دانشگاه علو پزشکی فسا در مصاحبه به خبرنگار وب دا گفت: استروئیدها گروهی از تركیبات با ساختار مشابه هستند كه مواد زیادی را در بدن مانند كلسترول، هورمون های جنسی، هورمون های آدرنال و ....... شامل می شوند.هورمون های مترشحه از آدرنال، كورتیكواستروئیدها هستند كه برای حفظ فشار خون، قند خون و تعادل آب و الكترولیت ضروری اند.

دكتر صفورا محبی گفت: با این وجود وقتی از سوء استفاده از استروئیدها بحث می شود منظور استفاده از استروئیدهای آنابولیك توسط ورزشكاران می باشد.استروئیدهای آنابولیك داروهای صناعی هستند كه عملكردی مشابه هورمون جنسی مردانه (تستسترون) دارند.واژه آنابولیك به خاصیت عضله سازی این تركیبات صناعی اشاره دارد.این داروها همگی نسخه ای هستند و پزشك در شرایطی مثل پایین بودن سطح تستسترون، بیماری های مزمن مانند ایدز كه با ضعف عمومی عضلات همراه هستند این داروها را تجویز می كند.ناندرولون،اكسی متولون، استانوزول و ..... از جمله داروهای این دسته هستند.

دكتر محبی در ادامه گفت: استروئیدهای آنابولیك گاها توسط ورزشكاران و بدنسازان در جهت بهبود عملكرد عضلانی و وضعیت جسمانی مورد سوء استفاده قرار می گیرند.استفاده نابجا از این مواد می تواند عوارض خطرناكی را به همراه داشته باشدو از جمله عوارض عمومی می توان به تومور كبدی، پرفشاری خون، احتباس آب، افزایش سطح ال دی ال و كلسترول خون، كاهش سطح اچ دی ال، جوش و آكنه، عصبانیت و تغییر خلق اشاره كرد.

وی به عوارض اختصاصی هر جنس اشاره كرد و گفت: از جمله عوارض وابسته به جنس مذكر استروئیدهای آنابولیك عقیمی، كاهش شمارش اسپرم ها، جمع و كوچك شدن بیضه ها، ریزش مو و افزایش ریسك ابتلا به سرطان پروستات هستند. از عوارض وابسته به جنس مونث استروئیدهای آنابولیك می توان به افزایش موهای زائد و موی صورت، كلفت شدن صدا، اختلالت قاعدگی و الگوی رشد مردانه اشاره داشت.

در خاتمه معاون غذا و دارو گفت: برای آن دسته از نوجوانانی كه هنوز به سن جهش رشد نرسیده اند استفاده نابجا از این داروها می تواند به بلوغ زودرس سیستم اسكلتی و كوتاهی قد آنان منجر شود.امكان وابستگی فیزیولوژیك به این داروها وجود دارد.این داروها بر روی الگوی ترشح و عملكرد غده آدرنال تاثیر می گذارد.این غده مسئول ترشح هورمون های استروئیدی مانند كورتیزول و الدسترون است.پزشك وقتی این داروها را تجویز می كند برای قطع مصرف آنها مجبور است كه دوز دارو را كم كم كاهش دهد كه به غده آدرنال اجازه داده شود به فعالیت نرمال خود بازگردد.    لازم به ذكر است كه قطع ناگهانی مصرف استروئیدهای آنابولیك می تواند به بروز عوارض ناشی از قطع مصرف دارو منجر شود كه بسیار خطرناك و گاها كشنده است