به گزارش وب دا ؛ خانم فیروزه نوری مند کارشناس واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت : افزایش شیوع دیابت نوع دو به طور عام و در جمعیت جوان به طور خاص منجر به افزایش تعداد حاملگی های عارضه دار شده با دیابت می شود.

نوری مند افزود : در زنان مبتلا به دیابت میزان بروز فشار خون مزمن و مسمومیت حاملگی و همچنین شیوع انواع عفونت ها افزایش چشمگیری پیدا می کند.

کارشناس واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه اظهار داشت : افزایش دسترسی جنین به گلوکز و در نتیجه هیپر انسولینمی جنینی  سبب افزایش سلول های چربی جنین و در نهایت باعث ایجاد چاقی و مقاومت به انسولین در دوران کودکی می شود و از مهمترین نگرانی های دوران بارداری نیز می باشد زیرا باعث رشد بیش از حد جنین می شود که ممکن است منجر به ترومای زایمانی هم برای مادر و هم برای جنین شود.

فیروزه نوری مند گفت : ناهنجاری های جنینی باعث مرگ های پری ناتال در نوزادان مادران دیابتی می شود. ناهنجاریهایی مانند ناهنجاری دستگاه عصبی مرکزی،دستگاه قلبی- عروقی،گوارشی و... مسئول نیمی ازسقط ها و مرگ های پری ناتال در زنان حامله مبتلا به دیابت می باشند .اما باید توجه داشت که دیابت سبب افزایش خطر اختلالات کروموزومی جنین نمی شود.

وی با بیان اینکه بلوغ ریه جنین در حاملگی های همراه با دیابت به تاخیر می افتد، گفت :  این نوزادان در معرض خطر بیش تری برای ابتلا به دیسترس تنفسی هستند و از آنجایی که شیوع زایمان زودرس در زنان مبتلا به دیابت زیاد است مرگ و میر نوزادی در اثر زایمان زودرس و مسایل مربوط به دیسترس تنفسی از عوارض جدی محسوب می شود.

این کارشناس توصیه کرد : لازم است که قند خون مادر دیابتی به ویژه در شرایط وجود استرس به شدت کنترل و از وقوع کتواسیدوز پیشگیری شود .اگرچه کتواسیدوز در فقط درصد کمی از حاملگیهای همراه با دیابت رخ می دهد ولی در صورت بروز ، میزان مرگ جنین را افزایش می دهد.کتواسیدوز دیابتی در زنان باردار ممکن است در اثر استفراغ شدید حاملگی ،عفونت و استفاده از کورتیکواستروئید ها که برای القای بلوغ ریه جنین استفاده میشود ایجاد گردد.

به گفته وی وجود کتون یا گلوگز در ادرار،خواب آلودگی،تاری دید،احساس کمبود هوا،تشنگی و بوی استون در تنفس از جمله علایم کتواسیدوز می باشد.

نوری مند بیان داشت : تمامی مادران مبتلا به دیابت بارداری یا دیابت آشکار باید جهت شیردهی مورد تشویق قرار گیرند .در زنان دیابتی با کنترل مناسب قند خون کیفیت شیر مادر تحت تاثیر قرار نمی گیرد .شیردهی میتواند نوزاد را در برابر ابتلا به دیابت نوع دو و چاقی دوره کودکی و نوجوانی محافظت کند.