کارشناس واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو با ذکر این سوال که"آیا می دانید بسیاری از عوارض ناشی از مصرف سفتریاکسون به دلیل استفاده نا به جا رخ داده است و در صورت تجویز یا مصرف درست این دارو  عوارض قابل پیشگیری است؟ "گفت:متاسفانه سالانه گزارش های زیادی از عوارض جانبی سفتریاکسون از دانشگاه های علوم پزشکی به مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو ارسال می شود که این باعث گردید 4 اطلاعیه از مجموع 112 اطلاعیه سازمان به سفتریاکسون تخصیص یابد.

سميرا ایرانی به برخی نکات مهم در تجویز و مصرف منطقی سفتریاکسون اشاره کرد و گفت: از جمله انديكاسيون های تجویز سفتریاکسون عفونت های تنفسی تحتانی ، عفونت های پوستی ،سوزاک بدون عارضه ، سپتی سمی ،عفونت های استخوان و مفاصل ،عفونت داخل شكمي، مننژيت می باشد.

ایرانی گفت:از جمله عوارض گزارش شده از مصرف این دارو اسهال ،تهوع ،استفراغ ،دل درد ،ایست قلبی تنفسی، نفخ ، سوءهاضمه ، کولیت ، عارضه های هماتولوژی، شوك آنا فيلاكسي ،تنگي نفس می باشد و از مهمترین عوارض جانبی آن واکنش های آلرژیک است که به شکل راش و خارش و تب و لرز بروز می کند .مصرف این دارو در دوران شیر دهی به علت ترشح در شير مادران باید با احتیاط مصرف شود و در دوران بارداری به این علت که عوارض مصرف آن روی جنین ثابت نشده است استفاده از آن تنها در موردی مجاز است که نیاز به مصرف آن به طور واضح مشهود باشد .

ایرانی به چند نکته در مورد مصرف سفتریاکسون اشاره کرد و گفت:از مصرف سفتریاکسون در نوزادانی که یرقان دارند باید اجتناب شود .همچنین محلولی که برای تزریق آماده می شود باید به رنگ زرد روشن تا کهربایی باشد .سفتریاکسون ممکن است به علت تغییر در فلور طبیعی روده باکتری تولید کننده ویتامین kرا کاهش دهد و بنابراین منجر به هیپو ترومبینمی و خون ریزی شود به همین علت علائمی که حاکی از خون ریزی است و علامت هایی مانند پتشی ، کبودی وخون دماغ شدن در بيمار بايد بررسي شود . در صورتی که بیمار نارسایی کلیه و کبد داشته باشد نیاز به تعدیل دارو وجود ندارد و تنها در حالتی که نارسایی شدید باشد باید سطح خونی سفتریاکسون را به دقت اندازه گیری کرد .

وی در خاتمه گفت:محلول آماده سازی و سپس رقیق شده فرآورده با محلول های حاوی کلسیم مانند رینگر و رینگر لاکتات ،محلول Hartmann  یا محلول های تغذیه وریدی دارای کلسیم ناسازگار می باشد .مصرف سفترياكسون در بيماران با سابقه حساسيت به ساير سفالوسپورين ها(سفكسيم ،سفالوتين،سفالكسين ....) ممنوع مي باشد . از تزريق سريع وريدي آن جلوگيري به عمل آيد و انفوزيون در محلول مناسب حداقل 15 الي 30 دقيقه به طول بيانجامد .  مصرف محلول ها يا فرآورده هاي حاوي كلسيم تا 48 ساعت پس از آخرين دوز سفترياكسون در تمام گروه هاي سني ممنوع مي باشد . از تجويز اين دارو در مواردي مانند سرماخوردگي و ساير مواردي كه از جمله موارد مصرف تاييد شده اين فرآورده نيست جدا خودداري شود .