کارشناس واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكي فسا  گفت: فلج اطفال بیماری عفونی واگیرداری است که ممکن است از یک بیماری بدون علامت یا علائم خفیف مانند سرماخوردگی تا فلج اطفال ناگهانی اندام ها تظاهر کند .عامل این بیماری ویروس پولیو است . این بیماری عمدتا زیر 5 سال و فقط در انسان ها دیده می شود ومیکروب آن شامل سه نوع 1و2و3 می باشد .دوره کمون بیماری 35-3 روز و در شکل فلجی 14-7 روز است .

سمیرا ایرانی گفت: روش انتقال این بیماری از راه سیستم تنفسی و (دهانی مدفوعی) می باشد و بیماران بیشترین قدرت آلوده کنندگی رامعمولا در چند روز اول بعد از شروع علائم بالینی دارند.این بیماری در اکثر موارد بدون علامت است و فقط عده کمی از مبتلایان دچار تظاهرات بالینی می شوند که با علائم سرماخوردگی ساده ،تب،سردرد،بی حالی،دردوضعف عضلات سرفه،شل شدن عضلات واسهال  بروز می کند و در برخی از موارد فلج ناگهانی که مهمترین علامت است رخ می دهد .

ایرانی در خصوص مراقبت و پیشگیری از این بیماری گفت: انجام واکسیناسیون  برابر برنامه ایمن سازی کشورتنها راه پیشگیری می باشد. دو نوع واکسن فلج اطفال وجود دارد :1-خوراکی2-تزریقی .که در حال حاضر در کشور ما از نوع خوراکی استفاده می شود . واکسن خوراکی به دو صورت قطره پلاستیکی چکان وویال شیشه ای با قطره چکان جداگانه موجود می باشد . در هنگام واکسیناسیون باید دو قطره از واکسن خوراکی پولیو مستقیما روی زبان ریخته شود و نباید 3-2 ساعت پس از دادن قطره خوراکی به نوزاد شیر داده شود .

وی ادامه داد: سن ونوبت های تلقیح واکسن به این ترتیب است که 1.بدوتولد   2.دو ماهگی 3چهارماهگی 4.شش ماهگی 5.هجده ماهگی   6.چهار تا شش سالگی. این واکسن تاثیری برروند بیماری فلج اطفال کودکانی که مبتلا به این بیماری هستند ندارد . این ویروس 8-6 هفته پس از واکسیناسیون در مدفوع و حلق افراد واکسینه شده یافت می شود .این واکسن فاقد عوارض جانبی است .

ایرانی در خصوص تداخلات و موارد منع مصرف این واکسن توضیح داد: مصرف هم زمان داروهای سرکوب کننده ایمنی یا واکسن های دیگر ممکن است از تاثیر و کارایی واکسن خوراکی فلج اطفال بکاهد در این صورت استفاده هم زمان از چند واکسن از راه های مختلف و تزریق در نواحی مختلف بدن ممکن است . این واکسن برای مبتلایان به ضعف سیستم ایمنی و اعضای خانواده اش تجویز نمی شود . کسی که واکسن دریافت می دارد دست کم برای 8-6 هفته نباید با بیماران مبتلا به ضعف سیستم ایمنی تماس داشته باشد .

وی در خاتمه تاکید کرد این واکسن طی دوره بارداری تنها در صورت لزوم تجویز می شود ولی استفاده از آن طی دوره شیردهی بلامانع می باشد.