کارشناس کمیته تجویز و مصرف منطقی داروی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكي فسا  گفت:آنالیز نسخ پزشکان عمومی و متخصص شهرستان فسا در 6 ماهه اول سال 92 نشان می دهد رانیتیدین جزءده داروی اول تجویز شده در نسخ پزشکان بوده است .

زهرا شهاب فرد گفت:با توجه به این که علت تجویز این دارو در بسیاری از موارد از جمله زخم های خوش خیم معده یا دوازدهه ،ریفلاکس معده به مری ،سندروم زولنیجراسیون ،پیشگیری از آسپیراسیون اسید قبل از عمل جراحی ،پپسی مزمن و گاستریت می باشد ، ولی در اکثر موارد متاسفانه شاهد آن هستیم که پزشک بدون توجه به اینکه این دارو اندیکاسیون دارد یا خیر آن را تجویز می کند.

وی به چند نکته که باید هنگام تجویز این دارو به آنها توجه کرد اشاره کرد و گفت: فرم خوراکی این دارو براحتی از لوله گوارش جذب می شود و 2  الی 3 ساعت پس از تجویز به حداکثر غلظت خود می رسد .فرم تزریقی این دارو به صورت عضلانی یا وریدی هم استفاده می شود . مهمترین عارضه این دارو ،گرانولوسیتوپنی ،پان سیتوپنی ،لکوپنی برگشت پذیر،ترومبوسیتوپنی ،آنافیلاکسی و آنژیوادم می باشد همچنین درمان دراز مدت آن ممکن است ،باعث کمبود ویتامین ب 12 ، شود.

شهاب فرد در خاتمه گفت: این دارو از جفت عبور می کند و باید فواید آن در برابر مضراتش سنجیده شود . از آنجا که در شیر توزیع می شود ،مصرف آن به وسیله مادر  شیر ده باید با احتیاط صورت گیرد.پس تجویز این دارو در بارداری و شیردهی باید با احتیاط فراوان صورت گیرد . دوز دارو در نارسایی کلیه نصف می شود . در نارسایی کلیه ،کراتین بیمار بایستی پایش شود.در بیماران دیالیزی ،شروع دوز روزانه بعد ازخاتمه همو دیالیز است زیرا رانیتیدین توسط دیالیز از بدن حذف می شود .